fbpx
Tips for brudeparet

Tips fra: En blomsterdekoratør

De aller fleste vil ha blomster på bryllupsdagen sin. Om det er i håret, som bukett eller bare som pynt på bordene. Noen har kanskje i mange år hatt en tanke om hvilke farger eller kanskje til og med hvilken type blomster man skal ha i brudebuketten.

Det er enormt mange ting å tenke på når man skal planlegge et bryllup. Blomstene er en av dem, og ofte kommer dette med blomster på banen litt ut i prosessen etter at både dato, kirke og lokalet er spikret. Så det er ikke så rart at mange blir overrasket over at det er noen typer blomster som ikke er så lett å få tak i når de ikke er i sesong. 

Jeg har snakket med Blomsterdekoratøren Bente Bratten fra Fru Brattens Blomstergleder og lært en hel masse som jeg tenkte å dele i denne posten. 

Jeg spør om en av mine personlige favoritter, blomsterkransen. Bente er enig i at de er veldig fine, men forklarer også at det spesielt om sommeren kan være utrolig vanskelig å lage dem så de holder lenge nok for en brud. Hennes anbefaling er å gå for mest grønt og brudeslør, som på bildene av Marianne over her. Bare se så vakkert!!  

Med mange andre typer blomster vil kransen i verste fall se slapp og vissen ut allerede før vielsen er ferdig. Her er det viktig å snakke med noen med fagkunnskap som vet hva som går og ikke, og ta hensyn til værforhold og temperatur.

Et alternativ er selvsagt å ha blomsterkrans frem til middagen og ta den ut eller bytte til noe annet før man setter seg til bords.

Om du kun tar med deg ett eneste tips fra denne artikkelen håper jeg det blir dette:
Bruk litt tid på å gi blomsterdekoratøren din et inntrykk av hva slags følelse eller uttrykk du er ute etter, vis kjolen, kanskje noen bilder av lokalet eller noe annet som kan hjelpe blomsterdekoratøren å forstå hva du ønsker deg. Du kan gjerne ønske deg en eller to spesifikke blomster, men ut over det er min største anbefaling å gi frie tøyler så eksperten kan lage den perfekt buketten for deg! 

Som jeg nevnte innledningsvis er det sånn at sesong har mer å si for noen typer blomster enn andre. Enkelte blomster har kortere sesong, noen endrer farge, men er å få tak i over en mye lengre periode og noen ganger er de tilgjengelig hele året igjennom. 

Jeg spør om vi kan ta for oss noen av de mest populære blomstene som ofte gir brudepar et lite sesongsjokk.

Peoner og liljekonvall, det er definitivt to sorter som er veldig populære, men har relativt kort sesong.

På den andre siden er den noen andre favoritter som stort sett er tilgjengelige året rundt. For eksempel roser i forskjellige farger og fasonger samt brudeslør er veldig enkle å få tak i hele året. For et mer fargerikt uttrykk kan man selvsagt supplere med fargede bånd i for eksempel blonde, silke eller tyll.

Under har jeg forsøkt å lage en oversikt over de kanskje mest vanlige, og noen som er anbefalt av blomsterdekoratøren.

En liten oversikt over blomster i de forskjellige sesongene og ekspertens tips:
Vår og tidlig sommer

Måneder: mai og juni

Stiltips fra Fru Bratten:
Luftig med lyse grønntoner, pasteller og hvite blomster med litt gult. En bukett som minner om markblomster kan være passende for denne tiden på året.

Blomster som kan brukes: Margeritter, Grenroser, Forglemmegei, Riddersporer, Markblomster, Ryllik, Kløver, Kornblomst, Peoner, Liljekonvall, Georginer

Sommer

Måneder: sen juni, juli og august

Stiltips fra Fru Bratten:
Her anbefaler eksperten å benytte seg av alle fargene og vurdere en skikkelig fargesprakende bukett som får alle som ser den til å smile!

Blomster som kan brukes: Margeritter, riddersporer, markblomster, Ryllik, Kløver, Kornblomst, Peoner, lyse Dahlia, Georginer.

Sensommer / høst

Måneder: august, september og tidlig oktober

Stiltips fra Fru Bratten:
Rustikk og lytt dypere farger som gylden orange og dyp burgunder med for eksempel strå og jutebånd.

Blomster som kan brukes: Mørkere Dahlia, Mørkere Hortensia, Lyng, Tistler, Protea, Georginer, Solsikke (solsikker har vanligvis sesong kun i august).

Høst og vinter

Måneder: Sen oktober, november, desember, januar og februar

Stiltips fra Fru Bratten:
Mye grønt og hvitt, kanskje også lilla eller blått. Buketten kan også ha en sterk og klar farge som rødt, det grønne går gjerne mot mørkere toner.

Blomster som kan brukes: Lyng, hvite roser, Amaryllis, Helleborus / julerose, Ranunkler, Anemoner, tistler, løkblomster.

Vinter og tidlig vår

Måneder: mars, april og tidlig mai

Stiltips fra Fru Bratten:
Lys og lett, enten kun grønt (gjerne litt mørkere grønntoner) og hvitt eller med innslag litt sarte og duse farger som rosa eller blått. Man kan også bruke gåsunger og silkebånd i sarte pasteller.

Blomster som kan brukes: Annemoner, tistler, Ranunkler (finnes i mange farger), Gåsunger, Perleblomster, løkblomster.